lidkorrektur

Electieve reconstructieve chirurgie na tumorverwijdering, na een ongeval of bij aangeboren afwijkingen van de ogen

ooglidcorrectie of wenkbraucorrectie bij beperking van het gezichtsveld

Bij het bovenooglid wordt de overtollige huid, het verslapte spierweefsel en het zich verplaatste vet verwijderd of gerepositioneerd. Dit gebeurt door middel van een incisie (een kleine snee) in de natuurlijke oogplooi van het bovenooglid en ter hoogte van de wimpergrens van het onderooglid. Op deze manier blijft het litteken zo goed als onzichtbaar.

correctie van een hangend ooglid

Bij een hangend ooglid oftewel bovenooglid ptosis staat het bovenooglid te laag. Indien hierdoor de pupil wordt bedekt, is het raadzaam of soms noodzakelijk om dit probleem te behandelen.

In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit het verkorten van de spier, die het ooglid omhoog trekt. Bij deze behandeling wordt de spier en zijn bevestigingspunt aan het ooglid blootgelegd. Daarna wordt deze verkort en vervolgens opnieuw aan het kraakbeen van het bovenlid gehecht. Op deze manier wordt een normale stand van het bovenooglid bereikt.

ooglidreconstructie of correctie bij gebruik van een oogprothese: om de positie van het ooglid of de stand van de prothese te verbeteren.

Gebreken of beschadigingen rond om het gebied van het oog leiden vaak tot een zware psychosociale belasting voor de patiënt. Het oog is immers optisch sterk waarneembaar en het neemt een centrale positie bij de menselijke communicatie in.

Het verlies van het oog en/of de oogleden is in meer dan negentig procent van alle gevallen het gevolg van een noodzakelijke verwijdering van kwaadaardige tumoren.

Ná de onkologisch noodzakelijke verwijdering van het oog, het ooglid of de inhoud van de oogkas volgt vaak een bestralingstherapie. Deze therapie kan tot een bijkomende beschadiging van het weefsel leiden.

Er zijn diverse technieken voor de reconstructie van het ooglid of de oogkas en het gebied hieromheen. Voor een deel is dit in combinatie met een oogprothese:

  • Lokale plastieken uit weefsel uit de directe omgeving rond de oogkas
  • Plastieken uit verder gelegen weefsel
  • Microchirurgische weefseltransplantatie

Omdat de levenskwaliteit van de patiënt ná de verwijdering van de tumor in het aangezicht sterk is aangestast, zijn bij de reconstructie van het defect op zowel functioneel als ook esthetisch gebied de hoogste aanspraken vereist. In onze praktijk bieden wij op dit gebied behandelingen aan, die positie van het ooglid of de stand van de prothese verbeteren. Deze behandelingen worden met een plaatselijke verdoving uitgevoerd. Reconstructies of correcties van grotere aard vereisen een stationaire behandeling, welke na overleg met de patiënt ook door ons kan worden aangeboden.